ΙΘΑΚΗ [1910, 1911]

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

8 comments on “ΙΘΑΚΗ [1910, 1911]

  1. Ο/Η Νικόλας Κόρμαλης λέει:

    Το συγκεκριμένο ποίημα του Καβάφη είναι πολύ ωραίο και πιστεύω πως αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους. Πιστεύω επίσης , ότι η Ιθάκη που μας παρουσιάζει ο ποιητής ως τα ιδανικά και τους στόχους του κάθε ανθρώπου , μας κάνει να σκεφτόμαστε με ένα διαφορετικό τρόπο και να βλέπουμε τους σκοπούς μας αλλιώς.Δηλαδή , αυτό το ποίημα αναδεικνύει τη δύναμη του ανθρώπου να μην παρατάει τους στόχους του και να επιμένει παρ’ όλες τις δυσκολίες της ζωής.

  2. Ο/Η Κωνσταντίνα Καρά λέει:

    Από τα ποιήματα του Καβάφη αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η Ιθάκη. Αυτό το ποίημα περιγράφει τη ζωή του Οδυσσέα, μια ζωή γεμάτη περιπέτειες κι εμπόδια. Όμως παρά τις δυσκολίες καταφέρνει να ξαναγυρίσει στην πατρίδα του ακόμα κι αν αυτό γίνεται έπειτα από ένα μακροχρόνιο ταξίδι. Κατά τη γνώμη μου, ο ποιητής ταυτίζει το ταξίδι του Οδυσσέα με τη ζωή του κάθε ανθρώπου. Οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες συμβολίζουν τα εμπόδια που θα βρεθούν στο δρόμο μας. Κανένα ταξίδι δεν είναι εύκολο κι αυτό που επισημαίνει ο ποιητής είναι ότι δεν πρέπει να δυσανασχετούμε για το πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε αλλά να είμαστε ευτυχισμένοι για ό,τι συμβαίνει γιατί μέσω αυτών αποκτούμε και πολλές γνώσεις. Τέλος, αυτό το ποίημα ωθεί την φαντασία μου στο δύσκολη πορεία του κάθε ανθρώπου για να καταφέρει να επιστρέψει στην Ιθάκη.

  3. Ο/Η Χρίστος Κυπριάνης λέει:

    Το ποίημα Ιθάκη από την συλλογή του Κ.Π Καβάφη μου αρέσει διότι μας μιλάει για την Ιθάκη λέγοντας πως είναι ένα ταξίδι εμπειριών και ο προορισμός αυτός είναι πολύ σημαντικός. Επίσης, το ταξίδι αυτό δεν θα είναι γρήγορο και για αυτό κιόλας διαφέρει από τα αλλά ταξίδια. Έτσι, λοιπόν αυτό το ταξίδι θα είναι μακρύ, ωραίο, γεμάτο περιπέτειες και γνώσεις που θα σου φανούν πολύ σημαντικές. Ο τελικός στόχος δεν είναι να φτάσεις στο τέρμα που είναι η Ιθάκη αλλά να κερδίσεις τις εμπειρίες από την διαδρομή του ταξιδίου. Έτσι, λοιπόν επέλεξα αυτό το ποίημα διότι κατά την γνώμη μου διαφέρει από τα υπόλοιπα του Καβάφη.

  4. Ο/Η ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ λέει:

    Ιθάκη… Για μένα αυτό το ποίημα αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα ποιήματα του Καβάφη,της ιστορίας ίσως και το κόσμου! Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό το ποίημα γιατί μέσα από κάθε στοίχο, από κάθε λέξη από κάθε γραμμα αποτυπώνεται το ταλέντο του Καβάφη στην γραφή. Ένας άλλος λόγος που μου αρέσει αυτό το ποίημα είναι ότι εμπνέει πάρα πολύ κόσμο, όπως στιχουργούς, σύνθετες και σκηνοθέτες.Στη συνεχεία η Ιθάκη είναι το αγαπημένο μου ποίημα γιατί με ταξιδεύει… Μου δείχνει μια περιπέτεια μια διαδρομή που μπορεί να μας διδάξει πολλά πράγματα. Τέλος η Ιθάκη άρχισε να μυ αρέσει ιδιαίτερα όταν το άκουσα σε ακουστικό υλικό από την Έλλη Λαμπετη

  5. Ο/Η Αλέξης Καραβίτης λέει:

    Προσωπικά πιστεύω ότι το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη Ιθάκη είναι πολύ διαχρονικό. Μου άρεσε γιατί μας μεταφέρει το διαχρονικό μήνυμα της Ιθάκης , δηλαδή τους στόχους μας .Επίσης θεωρώ ότι ο ποιητής θέλει να μας μεταδώσει το μήνυμα ότι ο καθένας έχει την δίκια του Ιθάκη δηλαδή την ζωή του . Τέλος πιστεύω ότι ο Καβάφης με αυτό του το ποίημα θέλει να προτρέψει τους αναγνώστες του να διαβούν την δίκια τους Ιθάκη , τον δικό τους Γολγοθά .

  6. Ο/Η Μυρσίνη Πόντου λέει:

    Ένα από τα ποιήματα του Καβάφη που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι η Ιθάκη. Εδώ ο ποιητής τονίζει την αξία του ταξιδιού καθώς από αυτό ο άνθρωπος μαθαίνει και αποκτά εμπειρίες. Επισημαίνει ότι η θέληση του ανθρώπου μπορεί να ανιμετωπίσει οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί στο δρόμο του. Όπως μας είναι φανερό και στην Οδύσσεια ο Οδυσσέας δεν ήταν βέβαιο ότι θα τα κατάφερνε αν δεν είχε περάσει τις περιπέτειες του. Γι αυτό καταλαβαίνουμε ότι σε ένα ταξίδι αυτο που ειναι πιο επικοδομητικό ειναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

  7. Ο/Η Νίνα Γιαννακοπούλου λέει:

    Η Ιθάκη είναι ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα που έχει γράψει ο Καβάφης και γι’ αυτό το λόγο με εντυπωσίασε. Ο ποιητής μέσα από αυτό το ποίημα προσπαθεί να μας αναδείξει το νόημα της ζωής. Ο Καβάφης καταφέρνει να μας τονίσει την αξία που έχει η πορεία του ταξιδιού και όχι η κατάληξή του γιατί μόνο μέσα από αυτήν θα αποκομίσουμε πλούσιες εμπειρίες και χαρές που θα χαραχτούν στη μνήμη μας. Επιπλέον θέλει να μας εξηγήσει ότι ο άνθρωπος στο ταξίδι της ζωής του δεν θα συναντήσει κινδύνους παρά μόνο εάν δεν τους κουβαλάει μέσα του. Μάλιστα επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τελικό μας προορισμό, επηρεασμένοι από τις ενδιάμεσες και δελεαστικές εμπειρίες αλλά ούτε και να βιαζόμαστε γιατί έτσι θα χάσουμε το ενδιαφέρον της ζωής. Τέλος ο Καβάφης συμπληρώνει ότι όταν κατορθώσουμε να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας τότε πρέπει να καταλάβουμε ότι η μεγαλύτερη αξία στην ζωή την έχει όλη η πορεία, το ταξίδι που θα διανύσουμε γιατί θα μας εφοδιάσει με καινούρια βιώματα.

  8. Ο/Η Κωνσταντία Καραλη λέει:

    Η Ιθάκη ξεκινάει με την ευλογία της ζωής, με την ευκαιρία που μας δίνετε να υπάρξουμε σε αυτό το κοσμο. Τα εμπόδια πολλα, ανηφοριές..αλλες φορες κατήφορος, ιδρώτας, πονος, αποτυχίες.. πείσμα, θεληση, πιστη. Συναισθήματά γκρίζα και πολύχρωμα.
    Οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες είναι οι φοβιες μας και οι ανασφάλειες μας. Δεν υπάρχουν. Εμεις φτιάχνουμε τη κόλαση και τον παράδεισο μας .
    Φτάνει μόνο να μας χαριστεί μακρύς ο δρομος για να προλάβουμε να μάθουμε, να ονειρευτούμε, να αγαπήσουμε, να εκτιμησουμε, να ζήσουμε!

Σχολιάστε